Ga naar de inhoud
Planmatig onderhoud

Planmatig onderhoud

Planmatig onderhoud is al het onderhoud wat we periodiek bij alle woningen doen. Het is planmatig omdat we al dit onderhoud op een rijtje hebben gezet in een groot schema. Op die manier kunnen we zien wanneer we verwachten dat er iets moet gebeuren. Te denken valt aan het schilderwerk aan de buitenzijde van de woning, het onderhouden van de mechanische ventilatie, dakbedekking, keukens en badkamers. De houten gevels (western red cedar, gewolmaniseerd hout) behoeven in beginsel geen onderhoud.

Het schema wat we hanteren is niet heilig. Als er dingen eerder moeten gebeuren passen we ons schema aan. Ook als blijkt dat iets nog niet nodig is wat we wel hadden verwacht passen we het aan. Het schema geeft ook informatie over de kosten van het onderhoud zodat we kunnen sparen voor de noodzakelijke ingrepen. Op dit moment zit er in onze spaarpot, de zogenaamde onderhoudsvoorziening, ca 1 miljoen euro. Dat betekent dat we de komende jaren zoveel ook zullen investeren in de woningen in het Sidhadorp.

Hieronder vindt u een globaal overzicht van het geplande onderhoud.

Details van het onderhoud in het lopende jaar vindt u bij de projecten.

Schilderwerk

Het buitenschilderwerk wordt ongeveer eens in de 7 of 8 jaar geheel uitgevoerd. Daartussen laten we de slechte plekken eenmaal bijwerken. Het schilderwerk is het duurste onderdeel van al het onderhoud. De komende 10 jaar wordt er meer dan een kwart miljoen aan uitgegeven.

De meeste woningen zijn in een onderhoudscontract ondergebracht. Dan hebben we meerjarige afspraken gemaakt met een schildersbedrijf.

 

Mechanische Ventilatie

Hiermee wordt de afzuiging bedoeld die in de meeste woningen zit. Deze wordt periodiek schoongemaakt en van nieuwe lagers voorzien. In bijvoorbeeld 2007 en 2008 zijn alle mechanische ventilatieunits in de houtskeletbouwwoningen vervangen, kanalen zijn gereinigd en er zijn nieuwe afzuigventielen in keuken, toilet en badkamer geplaatst. De nieuwe, extra energiezuinige motoren hebben weinig onderhoud nodig. U kunt, indien u dit wenst, jaarlijks de motor uitnemen en de ventilatorwaaier met stofzuiger, zachte borstel of tandenborstel schoonmaken

In de Rivierenlaan 250-286 zit een balansventilatiesysteem. Hier wordt geregeld onderhoud op gepleegd door de verhuurder. Belangrijk is dat u de filters in de afzuigunit meerdere malen per jaar schoonmaakt.

Dakbedekking

Er wordt eigenlijk alleen onderhoud gepleegd aan platte daken. Dakpannen worden pas vervangen na meer dan 50 jaar, als het ooit nodig is. Soms kunnen dakpannen honderden jaren blijven liggen. De moderne platte daken zijn echter zo goed dat hier voorlopig nog niets nodig is. De eerste grote beurt is pas voorzien in 2025. Mocht uw platte dak onverhoopt toch lekken dan valt dat onder het reparatieonderhoud en wordt de klacht verholpen.

Keukens

Keukenblokken en het bijbehorende tegelwerk kunnen vervangen worden vanaf de leeftijd van 20 jaar.

Hoe oud is mijn woning? Bekijk de “bouwjaren Sidhadorp”.

Is bij u de keuken al ouder dan 20 jaar, dan heeft u de mogelijkheid een nieuwe keuken aan te vragen. Bij twijfel kunt u informeren bij Harmonisch Wonen. Zij kunnen u vertellen of uw keuken al vervangen is.

Badkamers

In de badkamers van de houtskeletbouw is na 20 jaar het vinyl in de douchehoek vervangen en een douchebak of cabine geplaatst. 10 jaar later is de gehele badkamer vernieuwd evenals het toilet.

Is in uw houtskeletbouwwoning de douche nog niet opgeknapt (bij twijfel informeer bij Harmonisch Wonen)? Informeer dan naar de mogelijkheden bij Harmonisch Wonen.

Houten gevels, gewolmaniseerd western red ceder

De gevels behoeven geen onderhoud en geven met hun natuurlijke uitstraling de architectonische bijzonderheid van het Sidhadorp weer. De gevels zijn bij de bouw behandeld met houtverduurzamingsmiddel. In 2006 is een beperkt deel van de gevels behandeld met een middel dat het hout waterafstotend maakt.  Voor meer informatie verwijzen wij u naar de pagina over het gewolmaniseerde hout.

Meer informatie over mogelijke gezondheidsrisico’s bij brand aan de gevels vindt u op de pagina met informatie van de brandweer.