Ga naar de inhoud

Dankbaar zijn wij voor de bomen in het dorp. Ze zuiveren de lucht, geven zuurstof, koelte en schaduw en ze dempen de wind. Als huurder ben je verantwoordelijk voor de bomen die in je tuin groeien. Dat betekent dat je moet zorgen voor het onderhoud en het snoeien. Ook betekent het dat als de boom omwaait je verantwoordelijk bent voor de schade.

En soms wil je juist in de zon zitten. Het kan daarom niet zo zijn dat bomen zo hoog worden dat buren er last van hebben. Harmonisch Wonen hanteert daarbij een grens van 5 meter. Is een boom hoger en omwonenden hebben er last van, dan moet je als huurder zelf je boom snoeien of kappen.

 

Tip van de maand

Houdt het snoeiwerk bij door de bomen in je tuin jaarlijks te snoeien. De beste tijd daarvoor hangt af van de soort boom. Meestal is dat de winter, maar sommige soorten snoei je het beste direct na de bloei. Als je er niet zelf meer bij kunt, dan kan snoeien of kappen heel duur worden. En als je er niet meer bij kunt is het zaak dan juist snel actie te nemen, want het wordt alleen maar lastiger (of duurder!).  Als je laat gaan, komt er zeker een moment dat je er toch aan moet geloven. Er komt een moment dat je buren gaan klagen, of anders moet het alsnog als je de huur hebt opgezegd.

 

Meer lezen:
- Bewonersinformatie tuinonderhoud
- Informatieblad tuinonderhoud (pdf)